Persoonlijk Madeira

1

Recept: Poncha da Madeira

gepubliceerd op: 06 mei 2020
Op Madeira zul je zien dat er ontzettend veel barretjes langs de weg zijn die Poncha maken. Vaak wordt dit buiten al aangeduid middels een bord met daarop een afbeelding van het traditionele glas en een caralhinho ( hierover later meer uitleg) erbij. 

 

Recept Poncha da Madeira
De laatste 15 jaar was het voor ons gezin een vaste prik om de Poncha Bar als eerste te bezoeken nadat wij geland waren op Airport Funchal. Onderweg naar Calheta reden we dan met de auto langs Ribeira Brava en namen daar de afslag richting Serra da Aqua waar onze en Madeira’s meest bekende Poncha Bar is: Taberna da Poncha. Een plek die daardoor synoniem stond voor het vieren van de eerste vakantiedag op Madeira door het heffen van een glas Poncha samen.

Het ontstaan van deze bar is ook wel bijzonder gegaan. De oude man die hier tot een jaar of 10 geleden nog een kleine supermarkt exploiteerde zag de klandizie teruglopen ieder jaar. Dit was vooral te danken aan de komt van de grotere supermarkten op het eiland. Iets wat over ter wereld wel gebeurd helaas. Maar het ondernemersbloed zorgde ervoor dat hij niet opgaf, maar juist doorging met iets anders. De balie, weegschaal en kassa bleef staan, maar alle vakken voor granen en groenten maakte plaats voor glazen, flessen aguardente, sinaasappelpers, glazen kannen, en een flike set carhalhinho’s. En de Taberna da Poncha was een feit. Inmiddels perst hij zelf niet meer, maar heeft de familie jeugd de werkzaamheden opgepakt. En loopt hij vooral graag tuusendoor om hier en daar wat lege glazen op te halen. Schitterend om te zien zo. Altijd een vriendelijk knikje en de hond van mn ouders even aaien. 

Het leek ons leuk om daarom eens met jullie het recept te delen om een dergelijke Poncha zelf te maken thuis. Vooral voor hen die hier nog niet bij ons op Madeira zijn geweest, maar ook ook voor onze gasten die het moment graag herbeleven thuis. Er zijn diverse verschillende recepten, maar we bespreken hieronder de meest geserveerde en wellicht de origineelste vorm ervan. 

Untitled design-20.png

Poncha is het meest traditionele drankje van Madeira! Dat wil zeggen: wie naar Madeira gaat en geen Poncha gedronken heeft, kan niet opscheppen dat hij op de parel van de Atlantische Oceaan is geweest. Hoewel het een typisch drankje is van Câmara de Lobos, is het over het hele eiland bekend en zeer gewaardeerd. Een drankje wat op Madeira het gehele jaar gedronken wordt bij de mensen thuis en op de vele festa’s die hier in vooral de zomermaanden gehouden worden. En wat wellicht nog het meest bijzondere is van dit redelijk arbeidsintensieve drankje, het zal altijd vers in het zicht voor je gemaakt worden. Hoe druk het ook is, iedereen wacht altijd rustig op z’n beurt. Wellicht hoort dat ook wel bij de vriendelijke eigenschap die de Madeirense veelal hebben.

Voorheen werd het alleen gemaakt met een distillaat van rietsuiker (brandy), waarbij dezelfde hoeveelheid water, suiker en kleine dunne stukjes citroenschil werden toegevoegd.

Door de jaren heen is dit recept verder uitgewerkt en geperfectioneerd. Momenteel is brandewijn rietsuiker het tijdloze element, een verbetering was de bijenhoning vanuit Calheta vermengd met citroensap. Voor de liefhebbers van verschillende drankjes, raden we je aan om de verschillende smaken van dit drankje te proeven tijdens je tijd op Madeira, bijvoorbeeld de passievrucht, tomaat, sinaasappel, absint of whisky. Deze smaken worden verkregen door honing te vervangen door fruit of sterke dranken. Voor ieder wat wils natuurlijk. Wij vinden zelf de Poncha met Tangerina (soort klein heel zacht/zoet smakend lokaal mandarijntje) erg lekker.

1.png

De Poncha en z’n verhaal 
Volgens bepaalde studies komt het oorspronkelijk recept uit India, waar het bekend staat als Panch, wat letterlijk vertaald vijf ingrediënten betekent: de arak - gedistilleerde drank die is verkregen uit rijst of kokosnoten -, citroensap, suiker, kruiden, thee - en water. 

Tot nu toe is men van mening dat de eerste plek buiten India het eiland Madeira is geweest waar dit drankje werd geïntroduceerd. En dan wel  in Camara de Lobos, een klein vissersdorpje dat halverwege de achttiende eeuw door de Britten werd aangedaan tijdens hun reizen op zee. Net zoals veel andere gewoontes en specerijen uit de Oost werd ook dit drankje aan land gebracht op Madeira. 

Tijdens de negentiende eeuw is de Poncha een drankje geworden dat op heel Madeira werd gedronken door de rijke en minder rijke mensen van het eiland. Echt een volksdrank is het geworden en ook eentje waar iedereen vandaag de dag nog steeds erg trots op is.

De basis die Poncha speciaal maakt is aguardente de cana. Een distillaat van suikerriet wat op Madeira nog steeds veel verbouwd wordt door de lokale bevolking.
Tijdens de kolonisatie in 1425 werd suikerriet geïntroduceerd op Madeira. Vanaf dat moment werd het eiland een zeer belangrijke leverancier en producent van een product dat bekend stond als ‘wit goud’. Het land waar dit opgroeide was blijkbaar erg lastig om te bewerken, en daarom werden slaven vanuit Afrika gehaald om dit gewas te bewerken en verwerken op de suikerrietplantages. Suiker was destijds een luxeproduct en naar mate de plantages steeds groter werden, werd deze industrie erg belangrijk voor de lokale economie op het eiland.

Madeira werd de grootste en belangrijkste rietsuikerproducent van Europa, en vele handelaren kwamen naar het eiland en vestigde zichzelf in Funchal en de omringende dorpen  tot aan Ribeira Brava aan toe. Er ontstond een zeer levendige handel in producten in de haven van Funchal en werd daardoor echt een handelscentrum van goederen.  

2.png

Maar genoeg gepraat over de geschiedenis en het ontstaan, hoe leuk dat ook is om te weten natuurlijk. We gaan over tot het omschrijven van een recept.

Poncha ingredienten: 

• 250 ml Aguardente de Cana

• 3-5 eetlepels goede bijenhoning

• sap van 2 citroenen

• sap van 2 sinaasappelen

Poncha voorbereiding:
1. Pers de citroen en sinaasappel uit en giet het citroensap in een pot of kan  met de honing.

2. Met "caralhinho" (de stok om te roeren - typisch Madeira) alles goed roeren en tussen de handen laten draaien. Deze unieke manier zorgt ervoor dat de honing goed mixt met het sap en de aguardente. De caralhinho is een bijnaam  op Madeira voor: klein piemeltje. Dan weet je dat ook weer :) 

3. Voeg wat aguardente toe en roer/draai opnieuw, voeg hierna de rest van de aguardente toe.

4. Zorg dat het hele mengsel goed gemixt is en alles geheel opgelost tot 1 vloeistof.

5. Voeg meer honing of aguardente toe, afhankelijk van je smaak. Dit is erg wisselend per persoon en ook uiteraard van de kwaliteit vruchten die je gebruikt.

6. Voor het uitschenken is het wellicht prettig om alles nog 1 keer door een fijne bolzeef te laten gaan om stukjes vruchtvlees eruit te halen. 

7. Serveer in kleine glaasjes, en bij voorkeur de orginele glazen die overal hetzelfde zijn op Madeira in ieder restaurant of cafe. 

Untitled design-19.png

Geniet van dit godendrankje, wij kunnen er maar geen genoeg van krijgen steeds. Het heeft al meerdere malen ervoor gezorgt dat we niet meer gingen koken thuis en kozen voor een overheerlijke pizza van het restaurant hier vlakbij ons. Het is een sfeerverhogend medicijn en geloof het of niet, wij zijn al ruim 2 jaar nooit meer verkouden en hebben sindsdien geen griep meer opgelopen.  

Het is echter nog nooit voorgekomen dat wij 1 poncha dronken. Wellicht is dat iets wat aan ons ligt, maar we horen graag of andere hier dezelfde ervaring mee hebben :) Laat het ons weten in de comments hieronder.

Bekijk hier een stukje over poncha's op Madeira 

Abraco 

Anne & Dave

 

Berichten
0 berichten
Bericht toevoegen
Ik ben geen robot

meer blog berichten

05 september

Klimaat op Madeira

Met warme zomers en milde winters tref je op Madeira een prettig klimaat. Het is qua temperatuur dan ook het gehele jaar een prettige vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 24 graden. De temperaturen van de oceaan hier hebben dezelfde waardes en daarom ook ideaal om watersport hier te bedrijven of gewoon lekker in de zee te dobberen.

Lees meer
06 augustus

Beachlife, Madeira style

De laatste weken zie je de ‘stranden’ van Madeira weer vollopen. Stranden schrijven we tussen haakjes, want hoewel er hier een aantal zandstranden te vinden zijn, is de rest gewoon liggen op de keien. Wanneer wij al strompelend over de keien een plekje zoeken, weten de locals om je heen direct dat je een toerist bent.

Lees meer
03 juli

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak. “Positief vooruitkijken heeft ons in ieder geval enorm geholpen de laatste maanden, we weten zeker dat we over een maand weer een leuke update kunnen geven”.

Lees meer
11 juni

Juni 2020 Madeira

Op het moment van schrijven zijn we net in Juni beland, Juni! Het is ongelooflijk hoe snel de afgelopen maanden voorbij zijn gevlogen. Aan de ene kant is dit wel prettig, zoveel spannende dingen zijn er niet gebeurd. We kijken uit naar de periode die zal aanbreken wanneer het toerisme weer op gang kan komen hier op Madeira. Aan de andere kant is het opvallend hoe snel we ons hebben aangepast aan een veel langzamer tempo, veel tijd thuis door te brengen en nieuwe hobby’s werden opgepakt.

Lees meer
15 mei

Boodschappen of terrasje pakken?

Een maandelijks blog bijhouden in een periode waarin de impulsen van buitenaf weg zijn gevallen lijkt in eerste instantie niet mee te vallen. Immers maken we nu buiten onze poort niet echt veel bijzonders mee om over te schrijven. Mits je een wekelijks ritje naar de lokale supermarkt wel mag tellen. Laten we de details daarover maar niet te veel aan bod komen. Of toch wel? 

Lees meer
06 mei

Recept: Poncha da Madeira

Op Madeira zul je zien dat er ontzettend veel barretjes langs de weg zijn die Poncha maken. Vaak wordt dit buiten al aangeduid middels een bord met daarop een afbeelding van het traditionele glas en een caralhinho ( hierover later meer uitleg) erbij. 

Lees meer
20 april

Gastblog Elsbeth en Gerrit: Vanaf Urk naar Madeira

"Alweer 8 weken geleden toen we in het vliegtuig vertrokken naar... Madeira! Wat hebben wij genoten!" Dit is het gastblog van Elsbeth en Gerrit die onlangs bij ons te gast waren.

Lees meer
19 maart

En toen was daar ineens... het Corona-virus

Inmiddels kun je er bijna niet meer omheen wat er op dit moment allemaal gaande is wereldwijd. Ook wij volgen het nieuws bijna van minuut tot minuut, wat gaat de overheid hier beslissen, wat gaan de vliegmaatschappijen doen, wanneer komen onze volgende gasten aan?

Lees meer
08 maart

Levada's op Madeira ontdekken

Wie onze vorige blog gelezen heeft weet dat een van onze ‘goede voornemens’ was om dit jaar weer actiever te zijn en voornamelijk weer meer te wandelen hier op Madeira. Wie nog niet zo bekend is met Madeira weet misschien niet dat het hier een paradijs is voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Lees meer
09 januari

Ons eerste blog van 2020 met de kleine en grote dingen die op de rol staan voor dit jaar.

Ten eerste willen wij iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar wensen! Wij hebben ontzettend veel zin in 2020, een jaar waarin voor ons veel mooie dingen op de planning staan. Iedere dag zijn we ons bewust van de stap die wij hebben gezet om vaker op Madeira te zijn, we voelen ons hier zo ontzettend gelukkig. Hopelijk later misschien zelfs wel permanent. Maar zo ver is het nog lang niet.

Lees meer
20 januari

It’s the most wonderful time of the year - 5 redenen waarom je in December naar Madeira wil!

Madeira is onlangs alweer voor de vijfde keer verkozen tot ‘Best Island Destination Of The World’, iets waar we met z’n allen trots op mogen zijn. Jaarrond kun je hier genieten van de mooie en vaak ruwe natuur, het zachte klimaat en lekker eten en drinken, Madeira heeft voor ieder wat wils! Zo ook in December, mocht je nog een leuke bestemming zoeken voor bijvoorbeeld de kerstvakantie.

Lees meer
11 november

Gastblog van Ellis & Jeroen (7-11 november)

Lieve Dave en Anne, Na onze gezamenlijke herinneringen, veelal op Texel, werd ons steeds duidelijker dat jullie toekomst (deels) niet meer op Texel zou liggen, al kwam het voor ons toch eerder dan verwacht.

Lees meer
17 november

Gastenblog Ineke & Erik van 7-14 november 2019

Vanaf de eerste blog volgen we Anne en Dave in hun plannen op Madeira. Wat hebben ze er fantastische Boutique Houses van gemaakt! Je voelt de liefde en de passie waarmee de houses ontworpen en ingericht zijn. Overal is aan gedacht, alles in huis voor een heerlijk ontspannen weekje weg met z'n tweetjes.

Lees meer
11 november

Nazomer op Madeira

Het heeft niets te maken met minder weer hier in iedere geval. Gister nog met vrienden en gasten heerlijk buiten BBQ gehad zonder een zuchtje wind met zicht op de ondergaande zon vanaf de veranda. Lees hier ons nieuwste stukje vanaf Madeira.

Lees meer
09 november

Blog from Valentino en Romina (Zwitserland)

The nature-orientated island of Madeira offers a lot – and so does the Calheta Boutique Houses where we spent a wonderful week in October/ November 2019.

Lees meer
13 oktober

Gastenblog Heleen en Ron de Kluyver

Wij (Anne & Dave) willen graag de website aanvullen met steeds weer andere verhalen van gasten die bij ons verbleven. Hun ervaringen bij Calheta Boutique Houses, maar vooral eigenlijk ook hun ervaringen op Madeira. Leuk voor ons, maar ook voor de gasten die er al waren of in de toekomst willen komen.

Lees meer
03 september

Boodschappen doen op Madeira

Een ding wat zeker wel anders gaat dan ‘thuis’ in Nederland is het boodschappen doen hier op Madeira. In Nederland zijn we gewend dat je bedenkt wat je wilt kopen voor de gerechten van die week of avond. Je gaat naar de super of de speciaalzaak en werk je het lijstje af, klinkt simpel toch?

Lees meer
12 september

Het leven na de verbouwing op Madeira

Op 20 augustus was het dan eindelijk zover, de website was na maanden van vormgeven en finetunen gereed om online te zetten (onderaan de link). Hier keken we al zolang naar uit en dan opeens is het zover, we waren live!

Lees meer
08 augustus

De laatste loodjes van onze verbouwing en kijken naar de toekomst

Op 11 januari 2018 kwamen wij samen naar Madeira om ons nieuwe leven te beginnen. Een nieuwe uitdaging, een ander werktempo, mooier weer en vooral ook meer tijd voor elkaar.

Lees meer
11 juli

Arco da Calheta: Ambacht

Vanaf de eerste keer dat wij in Portugal en op Madeira kwamen waren we beide al verliefd op het staaltje Portugees straatwerk genaamd Calçada Portuguesa.

Lees meer
13 juni

Arco da Calheta: Eilandmentaliteit

Sinds we op Madeira wonen is een aantal dingen voor ons wezenlijk veranderd ten opzichte van ons leven op Texel. Er zijn grote dingen die echt het verschil maken zoals het klimaat bijvoorbeeld.

Lees meer
09 mei

Arco da Calheta: Octopus

​​​​​​​Na bijna 15 maanden op Madeira te wonen zijn wij 2 weken geleden ingetrokken in ons eigen nieuw verbouwde huis. Een beloning voor de lange en intensieve tijd van 6 maanden verbouwen, terwijl wij zelf midden in de ‘bouwput’ woonden.

Lees meer
11 april

Arco da Calheta: Eilandgevoel

Zes maanden in de puin en stof… Regelmatig scrollen we even door ons (mega) digitale archief van verbouwingsfoto’s. Je ziet vooral veel puin voorbij komen, steeds weer zitten we verbaasd naar de ‘before-foto’s’ te kijken.

Lees meer
14 maart

Arco da Calheta: Time flies

Zes dagen in de week zijn ‘onze’ werklui hard bezig om alles hier gereed te maken. Onze week is hierdoor altijd goed ingevuld, iedere ochtend vanaf 8.00 staan we klaar voor alle vragen en proberen we zoveel mogelijk te regelen.

Lees meer
14 maart

Arco da Calheta: De verhuizing

Ongeveer een jaar geleden zijn wij samen in het vliegtuig gestapt om ons nieuwe leven te beginnen in Arco da Calheta op Madeira. Na bijna 16 jaar een horecabedrijf te hebben gerund op Texel waren wij er klaar voor om de switch te maken.

Lees meer
07 september

Leef je mooiste leven

Hotel-restaurant De Smulpot in Den Burg komt na bijna vijfenzestig jaar in andere handen. Eigenaar Dave Huizinga verhuist begin volgend jaar met partner Anne Rienstra naar Madeira, waar ze een landgoed hebben gekocht.

Lees meer