Persoonlijk Madeira

1

Klimaat op Madeira

gepubliceerd op: 05 sep. 2020
Met warme zomers en milde winters tref je op Madeira een prettig klimaat. Het is qua temperatuur dan ook het gehele jaar een prettige vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 24 graden. De temperaturen van de oceaan hier hebben dezelfde waardes en daarom ook ideaal om watersport hier te bedrijven of gewoon lekker in de zee te dobberen.

 

Als je op Madeira woont vragen veel gasten en bekende wel eens wat voor soort weer het op Madeira is. Bijzonder genoeg heeft bijna iedereen wel eens van Madeira gehoord, maar weet niemand precies wat je kan verwachten op het eiland. Of soms wel eens waar het ligt.

Voor ons de kans om te vertellen hoe het klimaat op Madeira werkelijk is. Wij zijn wel gewend met dit soort vragen om te gaan. Voorheen bijna 20 jaar een Hotel Restaurant gerund op het waddeneiland Texel. En daar kregen we ook altijd deze vragen. Uiteraard omdat de gasten vaak informatie vanuit binnen de gemeenschap eerder geloven of vertrouwen blijkbaar. En de weer-apps soms zo anders zijn onderling qua voorspelling of weergave van de actuele status

IMG_4694 (1).jpg

Bovenstaande foto genomen op 1500 mtr hoogte vlakbij Bica de Cana.

Op Madeira is het bijna het jaar rond een mooi soort ‘lenteweertje’. Het weer wat we vanuit Nederland wel kennen als iedereen weer fluitend op de fiets kan, en de eerste terrasjes bezet worden. Vrolijke mensen, de eerste zonaanbidders pakken de stralen gretig op en je voelt gewoon dat de zomer eraan komt. Dat is een mooie passende omschrijving van het te verwachten gemiddelde klimaat hier op het eiland.

Wij wonen aan de zuidkant van het eiland in Arco da Calheta. Voor bijna alle Madeirense ook wel bekend als een plek waar het mooi beschut is, en bijna altijd mooi weer is. Het is gelegen in een kom aan de zuidkust. Arco staat voor boog in het Portugees. Vandaar de naam ook. De boog is als een kom uitgesneden in het eiland. Wat er voor zorgt dat het vaak in de luwte ligt.

Madeira bewolking gezien vanuit de ruimte. Foto van NASA

Via deze ​link​ kun je fantastisch goed zien hoe het wolken er meestal uitziet vanuit de ruimte gezien. Dat verklaart gelijk ook waarom wij voor deze kant van het eiland hebben gekozen. Foto is van NASA.

Bijna het gehele jaar door komt de wind vanuit het noorden of noordoosten hier op Madeira. Daarom zie je ook aan de zee dat de noordkant veelal ruigere zee heeft en ook de hellingen een ander soort begroeiing hebben ivm de neerslag. Als je de weerkaart van bijvoorbeeld Windy ziet, dan begrijp je ook direct waarom de zuidkant een luwere positie heeft tov de noordkant.

Schermafbeelding 2020-09-05 om 11.36.43.jpg

Bovenstaande foto bij viewpoint vlakbij Lombo do Marinheiros met onze vrienden Steve & Ann op Madeira

Bijzonder is het ook dat Madeira door de ligging in zee en de steile kust (vulkanisch eiland, maar niet actief) en z’n hoogte tot wel boven 1800 meter veel microklimaten heeft.
Dat wil zeggen dat het hele eiland door z’n vormen diverse klimaten heeft. Dit ervaar je bijvoorbeeld wanneer je op een dag in Funchal volledige bewolking zou kunnen hebben,

terwijl in Arco de lucht strak blauw is. Of andersom gebeurd dit ook natuurlijk. Gelukkig is het altijd maar voor korte tijd en blijft de temperatuur vriendelijk.

Het fijne is dat je hoog in de bergen heerlijk kunt genieten van frisse temperaturen terwijl het schitterend mooi helder weer is. Variërend van ruige berglandschappen tot mooi dicht begroeide stukken waar een dromerige mist of nevel kan staan wanneer je vroeg arriveert. Fanal is daar een goed voorbeeld van, de moeite waard om te bezoeken. Ook in de ochtend een hoger gelegen stuk (1600-1800 meter) tijdens de zonsopkomst kan echt fris zijn met temperaturen rond vriespunt. Maar als de zon opkomt voel je de warmte direct op je huid. Onbeschrijfelijke ervaringen zijn dat. Genieten van je meegebrachte kopje thee in de thermosfles, uniek en echt een aanrader. Wij doen het regelmatig samen in de vroege ochtend.

sunrise point Dave en Anne-dtc.jpg

Bovenstaande foto genomen door Ilse en Atiba die momenteel bij ons verblijven op Madeira. 

Met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden is het echt fijn hier. Goed om te weten dat wanneer je naar de temperatuurkaarten kijkt online je moet weten dat dit werkelijke gemeten waardes zijn. Maar zoals vele wel weten is het belangrijk dat het pas telt hoe het echt aanvoelt (de werkelijke gevoelstemperatuur). Dit betekend dus in de praktijk dat 18 graden online gemeten door de meetstations voelt als 23 graden met de zon op je gezicht.

Dit maakt nogal een verschil en schrikt de meeste zonaanbidders die dagenlang op een bedje liggen op tropische locaties toch wel af. Gelukkig hebben wij en vele andere deze bijzondere ervaring van het klimaat op Madeira al een poosje door. We zijn niet voor niets hierheen verhuisd, en zeker niet na een nachtje slapen besloten. Dave komt hier al bijna 20 jaar op Madeira, dus die weet dat het vaak beter is dan op de ‘weer-app’ voorspelt wordt.

Om een niet voor verrassingen te staan is het al snel een gewoonte om hier op pad te gaan met een kledingstijl die bestaat uit meerdere laagjes. Of een licht jasje, sweater of sjaal meedraagt is al voldoende. Wanneer je een kwartiertje omhoog rijd vanuit Arco richting Rabaçal en daar uit de auto stapt is het goed mogelijk dat je een redelijk fris windje hebt. En eenmaal een stukje verder lopen weer een soort van heuvelrug passeert waardoor het onmiddellijk 10 graden warmer is. De wind valt weg en de zomer is er direct qua warmte. Met deze wetenschap kun je bedenken dat er op Madeira altijd wel een plek is waar het goed en mooi weer is.

Liefs vanaf Madeira Anne & Dave

Berichten
0 berichten
Bericht toevoegen
Ik ben geen robot

meer blog berichten

05 september

Klimaat op Madeira

Met warme zomers en milde winters tref je op Madeira een prettig klimaat. Het is qua temperatuur dan ook het gehele jaar een prettige vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 24 graden. De temperaturen van de oceaan hier hebben dezelfde waardes en daarom ook ideaal om watersport hier te bedrijven of gewoon lekker in de zee te dobberen.

Lees meer
06 augustus

Beachlife, Madeira style

De laatste weken zie je de ‘stranden’ van Madeira weer vollopen. Stranden schrijven we tussen haakjes, want hoewel er hier een aantal zandstranden te vinden zijn, is de rest gewoon liggen op de keien. Wanneer wij al strompelend over de keien een plekje zoeken, weten de locals om je heen direct dat je een toerist bent.

Lees meer
03 juli

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak. “Positief vooruitkijken heeft ons in ieder geval enorm geholpen de laatste maanden, we weten zeker dat we over een maand weer een leuke update kunnen geven”.

Lees meer
11 juni

Juni 2020 Madeira

Op het moment van schrijven zijn we net in Juni beland, Juni! Het is ongelooflijk hoe snel de afgelopen maanden voorbij zijn gevlogen. Aan de ene kant is dit wel prettig, zoveel spannende dingen zijn er niet gebeurd. We kijken uit naar de periode die zal aanbreken wanneer het toerisme weer op gang kan komen hier op Madeira. Aan de andere kant is het opvallend hoe snel we ons hebben aangepast aan een veel langzamer tempo, veel tijd thuis door te brengen en nieuwe hobby’s werden opgepakt.

Lees meer
15 mei

Boodschappen of terrasje pakken?

Een maandelijks blog bijhouden in een periode waarin de impulsen van buitenaf weg zijn gevallen lijkt in eerste instantie niet mee te vallen. Immers maken we nu buiten onze poort niet echt veel bijzonders mee om over te schrijven. Mits je een wekelijks ritje naar de lokale supermarkt wel mag tellen. Laten we de details daarover maar niet te veel aan bod komen. Of toch wel? 

Lees meer
06 mei

Recept: Poncha da Madeira

Op Madeira zul je zien dat er ontzettend veel barretjes langs de weg zijn die Poncha maken. Vaak wordt dit buiten al aangeduid middels een bord met daarop een afbeelding van het traditionele glas en een caralhinho ( hierover later meer uitleg) erbij. 

Lees meer
20 april

Gastblog Elsbeth en Gerrit: Vanaf Urk naar Madeira

"Alweer 8 weken geleden toen we in het vliegtuig vertrokken naar... Madeira! Wat hebben wij genoten!" Dit is het gastblog van Elsbeth en Gerrit die onlangs bij ons te gast waren.

Lees meer
19 maart

En toen was daar ineens... het Corona-virus

Inmiddels kun je er bijna niet meer omheen wat er op dit moment allemaal gaande is wereldwijd. Ook wij volgen het nieuws bijna van minuut tot minuut, wat gaat de overheid hier beslissen, wat gaan de vliegmaatschappijen doen, wanneer komen onze volgende gasten aan?

Lees meer
08 maart

Levada's op Madeira ontdekken

Wie onze vorige blog gelezen heeft weet dat een van onze ‘goede voornemens’ was om dit jaar weer actiever te zijn en voornamelijk weer meer te wandelen hier op Madeira. Wie nog niet zo bekend is met Madeira weet misschien niet dat het hier een paradijs is voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Lees meer
09 januari

Ons eerste blog van 2020 met de kleine en grote dingen die op de rol staan voor dit jaar.

Ten eerste willen wij iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar wensen! Wij hebben ontzettend veel zin in 2020, een jaar waarin voor ons veel mooie dingen op de planning staan. Iedere dag zijn we ons bewust van de stap die wij hebben gezet om vaker op Madeira te zijn, we voelen ons hier zo ontzettend gelukkig. Hopelijk later misschien zelfs wel permanent. Maar zo ver is het nog lang niet.

Lees meer
20 januari

It’s the most wonderful time of the year - 5 redenen waarom je in December naar Madeira wil!

Madeira is onlangs alweer voor de vijfde keer verkozen tot ‘Best Island Destination Of The World’, iets waar we met z’n allen trots op mogen zijn. Jaarrond kun je hier genieten van de mooie en vaak ruwe natuur, het zachte klimaat en lekker eten en drinken, Madeira heeft voor ieder wat wils! Zo ook in December, mocht je nog een leuke bestemming zoeken voor bijvoorbeeld de kerstvakantie.

Lees meer
11 november

Gastblog van Ellis & Jeroen (7-11 november)

Lieve Dave en Anne, Na onze gezamenlijke herinneringen, veelal op Texel, werd ons steeds duidelijker dat jullie toekomst (deels) niet meer op Texel zou liggen, al kwam het voor ons toch eerder dan verwacht.

Lees meer
17 november

Gastenblog Ineke & Erik van 7-14 november 2019

Vanaf de eerste blog volgen we Anne en Dave in hun plannen op Madeira. Wat hebben ze er fantastische Boutique Houses van gemaakt! Je voelt de liefde en de passie waarmee de houses ontworpen en ingericht zijn. Overal is aan gedacht, alles in huis voor een heerlijk ontspannen weekje weg met z'n tweetjes.

Lees meer
11 november

Nazomer op Madeira

Het heeft niets te maken met minder weer hier in iedere geval. Gister nog met vrienden en gasten heerlijk buiten BBQ gehad zonder een zuchtje wind met zicht op de ondergaande zon vanaf de veranda. Lees hier ons nieuwste stukje vanaf Madeira.

Lees meer
09 november

Blog from Valentino en Romina (Zwitserland)

The nature-orientated island of Madeira offers a lot – and so does the Calheta Boutique Houses where we spent a wonderful week in October/ November 2019.

Lees meer
13 oktober

Gastenblog Heleen en Ron de Kluyver

Wij (Anne & Dave) willen graag de website aanvullen met steeds weer andere verhalen van gasten die bij ons verbleven. Hun ervaringen bij Calheta Boutique Houses, maar vooral eigenlijk ook hun ervaringen op Madeira. Leuk voor ons, maar ook voor de gasten die er al waren of in de toekomst willen komen.

Lees meer
03 september

Boodschappen doen op Madeira

Een ding wat zeker wel anders gaat dan ‘thuis’ in Nederland is het boodschappen doen hier op Madeira. In Nederland zijn we gewend dat je bedenkt wat je wilt kopen voor de gerechten van die week of avond. Je gaat naar de super of de speciaalzaak en werk je het lijstje af, klinkt simpel toch?

Lees meer
12 september

Het leven na de verbouwing op Madeira

Op 20 augustus was het dan eindelijk zover, de website was na maanden van vormgeven en finetunen gereed om online te zetten (onderaan de link). Hier keken we al zolang naar uit en dan opeens is het zover, we waren live!

Lees meer
08 augustus

De laatste loodjes van onze verbouwing en kijken naar de toekomst

Op 11 januari 2018 kwamen wij samen naar Madeira om ons nieuwe leven te beginnen. Een nieuwe uitdaging, een ander werktempo, mooier weer en vooral ook meer tijd voor elkaar.

Lees meer
11 juli

Arco da Calheta: Ambacht

Vanaf de eerste keer dat wij in Portugal en op Madeira kwamen waren we beide al verliefd op het staaltje Portugees straatwerk genaamd Calçada Portuguesa.

Lees meer
13 juni

Arco da Calheta: Eilandmentaliteit

Sinds we op Madeira wonen is een aantal dingen voor ons wezenlijk veranderd ten opzichte van ons leven op Texel. Er zijn grote dingen die echt het verschil maken zoals het klimaat bijvoorbeeld.

Lees meer
09 mei

Arco da Calheta: Octopus

​​​​​​​Na bijna 15 maanden op Madeira te wonen zijn wij 2 weken geleden ingetrokken in ons eigen nieuw verbouwde huis. Een beloning voor de lange en intensieve tijd van 6 maanden verbouwen, terwijl wij zelf midden in de ‘bouwput’ woonden.

Lees meer
11 april

Arco da Calheta: Eilandgevoel

Zes maanden in de puin en stof… Regelmatig scrollen we even door ons (mega) digitale archief van verbouwingsfoto’s. Je ziet vooral veel puin voorbij komen, steeds weer zitten we verbaasd naar de ‘before-foto’s’ te kijken.

Lees meer
14 maart

Arco da Calheta: Time flies

Zes dagen in de week zijn ‘onze’ werklui hard bezig om alles hier gereed te maken. Onze week is hierdoor altijd goed ingevuld, iedere ochtend vanaf 8.00 staan we klaar voor alle vragen en proberen we zoveel mogelijk te regelen.

Lees meer
14 maart

Arco da Calheta: De verhuizing

Ongeveer een jaar geleden zijn wij samen in het vliegtuig gestapt om ons nieuwe leven te beginnen in Arco da Calheta op Madeira. Na bijna 16 jaar een horecabedrijf te hebben gerund op Texel waren wij er klaar voor om de switch te maken.

Lees meer
07 september

Leef je mooiste leven

Hotel-restaurant De Smulpot in Den Burg komt na bijna vijfenzestig jaar in andere handen. Eigenaar Dave Huizinga verhuist begin volgend jaar met partner Anne Rienstra naar Madeira, waar ze een landgoed hebben gekocht.

Lees meer