Persoonlijk Madeira

1

Meer dan 30 ideeën om te doen wanneer het regent op Madeira.

gepubliceerd op: 31 okt. 2023
Natuurlijk, als jij op vakantie bent is het meestal leuker wanneer het niet regent. Maar Madeira heeft voor die spaarzame momenten eigenlijk meer in petto dan de meesten zullen denken. Ook voor ons was het best een verrassing om te zien hoeveel er eigenlijk is, wat soms voor de bezoeker niet altijd even snel te vinden is. Daarom een mooie verzameling van dingen die je kunt bezoeken of doen op een regenachtige dag tijdens je vakantie hier.

 

Madeira ligt midden in de Atlantische oceaan en ter hoogte van Marokko voor de kust van Noord Afrika. Dit zorgt voor een jaar rond klimaat van rond de 22 graden. Uniek en daardoor een paradijs voor subtropische planten. Je vindt op Madeira watervallen, groene weelderige bossen, stijle rotsen, stukken natuurlijk strand en uitgestrekte vlaktes bovenop die omringd zijn door pieken van meer dan 1800 meter hoog. Altijd groen, ook al regent het soms maanden achter elkaar niet. Een super vruchtbare vulkanische grond voedt dit eiland ten alle tijden. 

Natuurlijk, als jij op vakantie bent is het meestal leuker wanneer het niet regent. Maar Madeira heeft voor die spaarzame momenten eigenlijk meer in petto dan de meesten zullen denken. Ook voor ons was het best een verrassing om te zien hoeveel er eigenlijk is, wat soms voor de bezoeker niet altijd even snel te vinden is. Daarom een mooie verzameling van dingen die je kunt bezoeken of doen op een regenachtige dag tijdens je vakantie hier.

Wij hebben voor jullie alvast de linkjes in de tekst verwerkt, wel zo makkelijk en scheelt weer tijd op je vakantie. 

1. Er zijn een aantal websites met alle webcams die op Madeira her en der hangen. Door de hoge bergruggen hebben de wolken en daardoor de regen vaak geen vrij spel om over het eiland te razen. Daarom is er eigenlijk altijd wel een plek waar het wel droog is of waar het minder waait die dag. Ondanks de regen kun je natuurlijk evengoed heel veel zien vanuit de auto. Dus laat je niet kisten en ga er op uit. Zet de link naar de webcams alvast op je telefoon en doe er je voordeel mee.

2. Boeken en spelletjes om samen heerlijk te tijd door te brengen hebben wij in de huisjes klaar liggen. Yahtzee, Jenga, kaartspel en andere eenvoudige varianten kunnen een mooie dag geven met elkaar.

3., Zwemmen in ons zwembad, het is altijd 26 graden in het zoutwaterbad. Ga ervaren hoe het klinkt wanneer de druppels op het water vallen waarin je ligt. Zwemkleding aan en gaan.

4. Padel spelen in de overdekte baan van Lazer Padel in Funchal. Met een warme douche afsluiten en laat je verrassen door de kleine keuken daar. De lekkere tosti's en huisgemaakte soepen smaken echt goed.

5. Caravel Art Center in Funchal heeft steeds een andere serie kunst om te laten zien. Artiesten van het eiland hebben hier een mooie plek om hun werk tentoon te stellen.

6. Se Cathedraal in Funchal is een lust voor het oog. Zelfs wanneer je niet echt een liefhebber bent van kerken en kathedralen, blijft dit toch echt een kunstwerk om te zien. Van een kort bezoekje tot enkele uren kun je hier rondlopen. Gratis toegang en de moeite waard.

7. 3D Art Fun Museum geeft je veel te lachen en ook schitterende fotos om mee naar huis te nemen of op je socials te laten zien. Echt wat anders en zelfs voor de meest serieuze types is dit achteraf toch een leuke tijd geweest. Interessant en lachwekkend tegelijk, ook wanneer het niet regent.

8. Blandy's, Barbeito Madeira of Henriques & Henriques wine tour plannen. Er is er altijd wel eentje die plek heeft voor je. Het is interessant om mee te maken. Ze houden het luchtig en toch met voldoende weetjes over deze wereldwijd bekende manier van wijn maken. Madeira is een wijn die echt bijzonder is en over ter wereld word geroemd. Wij bezochten Blandy's in Funchal en je kunt kiezen uit verschillende rondleidingen, die van ons duurde ongeveer een uurtje. Uiteraard met een proeverij als afsluiting en flinke korting op de flessen wanneer je meer wilt meenemen. Tip! Ze bieden ook een afhaalservice op het vliegveld, zo kun je de flessen later meenemen en kun je toch gebruik maken van de korting.

9. Grotten van São Vicente bezoeken om een kijkje te nemen in het ontstaan van Madeira. Tevens zeer leerzaam om deze vulkanische uitbarsting te zien ontstaan. Check van tevoren even de openingstijden.

10. Poncha proeven en een kaartspel meenemen. Je hoeft hiervoor niet speciaal te wachten op de regen. Dit gaat ook fantastisch goed in de zon of met een flinke bewolking boven je. Bezoek een lokale Ponchabar om te zien hoe het gemaakt word en om te proeven. Als je meer wilt kun je eigenlijk altijd wel een fles bestellen die dan meegenomen kan worden naar het huisje.

pexels-sem-steenbergen-2966315.jpg

11. Boek een wereld beroemde High Tea in het Reids hotel. Er word veel over geschreven en de mensen die het gedaan hebben zijn lyrisch over deze High Tea. Reids staat voor kwaliteit en gaat niet voor de massa. Wees op tijd en plan deze middag. Terwijl je vanuit het hotel uitzicht hebt op de stad en de oceaan is dit een leuke aanrader.

12. Dagje SPA in Savoy Saccharum of bij het Cliff Bay Hotel. Geniet van een massage of welke behandeling dan ook na een sauna sessie. Heerlijk na al dat wandelen langs de levadas en in de bergen. Het is tenslotte vakantie!

13. Ayurveda behandeling in Caniço. Even wat anders dan een gewone massage, het is een bijzondere ervaring en een weldaad voor je lichaam. Op maat word hier een passende behandeling voor iedereen aangeboden.

14. GoKarting onder de landingsbaan van Madeira Airport. Alleen al indrukwekkend om onder de hoge pilaren van de landingsbaan te staan! Heerlijk karten in kleine karts voor jong en oud, met een echt race klassement kun je tegen elkaar racen en achteraf een uitdraai van de snelste tijden en eindklassement. Voor iedereen een leuke middag en erg veilig hebben wij ervaren.

15. Bowlen in het winkelcentrum van Camacha. Hier kan je met elkaar een uur of meer makkelijk terecht. Een spel met weinig regels en plezier verzekerd. Deze plek is wel wat verouderd, maar heeft op het idee geen enkele invloed, bowlen is altijd gezellig.

16. Groenten-, vis- en bloemenmarkt Mercado dos Lavradores is een bekende attractie op Madeira. Het is weliswaar een echte markt waar de locals hun boodschappen doen, toch is het schitterend om te zien. De bloemen en groenten zijn de hele dag door uitgestald en geven de mooiste fotos. En de vismarkt verwerkt de aangeleverde vis vanuit de kleine vissersbootjes. Om dat goed mee te maken dien je wel vroeger te komen. Tussen 0730 en 0900 uur echt de moeite waard. Van sardientje tot tonijnen van 200 kg, en soms ook bijzondere bijvangsten als roggen en haaien.

17. CR7 museum van Cristiano Ronaldo geeft je een mooie verzameling van z'n sportieve daden tot nu toe, en een kijkje in zn leven. Als geboren Madeireinse doet hij enorm veel voor de sportieve jeugd op dit eiland. En zorgt dat ieder kind kan sporten zonder dat de ouders zich zorgen hoeven te maken over de kosten hiervan.

18. Het Sea Aquarium in Porto Moniz waar je ogen te kort komt. Mooi gebouwd en bijzondere plek in de lava aan de zee. Tijdens regen of storm kun je genieten van het natuurgeweld welke op de rotsen beukt en combineer je deze met een bezoekje aan het aquarium.

19. Gato Legal koffiebranders bij Ponta do Pargo staat inmiddels bekend als een van de betere kleine plekjes om een speciality koffie te drinken. Diverse roastings en bonen voor iedere smaak. Met liefde voor eten maken ze ook heerlijke patisserie en soms hartige broodjes. Iets anders dan de rest en dat maakt het bijzonder.

20. Rum distillery bezoeken in Porto da Cruz (Engenho do Norte) of in Calheta. Op Madeira staan ze bekend om hun eigen distillaat genaamd Aguardente. Een heldere rum gemaakt uit suikerriet. Met een lange geschiedenis op het eiland en ver daarbuiten kun je in deze fabriekjes zien hoe dat verliep. Tijdens het oogstseizoen kun je zelfs zien hoe het verwerkt wordt door de machines. Aguardente is een van de ingrediënten die gebruikt word voor het maken van een Poncha.

21. Walvis museum in Caniçal. Museu da Baleia heeft een grote expositie over alles wat te maken heeft met de rijke historie omtrent walvissen rond Madeira. Van vroeger het maken van levertraan tot het hedendaagse preventie team die zorgen dat de walvissen niet lastig worden gevallen. Erg interessant en vlakbij Ponta Sao Laurenco. De uitgestrekte landtong ten oosten van Madeira. Bij mooi weer leuk om te bewandelen.

22. Madeira Film Experience over de 600 jaar geschiedenis van Madeira en het onwaarschijnlijke vechten tegen de elementen om te kunnen overleven op Madeira. Ver weg van het vaste land en daardoor zo bestendig geworden en vrij van invloeden buiten het eiland. In een film van 30 minuten laten ze dit op een bijzonder mooie manier zien. De film is te zien in het Nederlands, Engels, Duits en Portugees.

23. Casino da Madeira, als je geen geluk hebt met het weer maar misschien wel in het spel. Hier kunnen liefhebbers van een 'gokje wagen' hun hart ophalen. Het ligt aan de rand van het mooie Santa Catarina Park en geeft een adembenemend uitzicht over de haven en het centrum van Funchal.

24. Canyoning met Epic Madeira. Wij zijn er fan van omdat het leuk en spannend is voor iedereen. Abseilend door de natuur van Madeira op plekken waar je anders nooit kunt komen. Met goede pakken zorgen zij dat je het niet koud krijgt en hun cameraman geeft na afloop de mooiste fotos mee. Dan hoeft niemand zich hier tijdens het afdalen zorgen over te maken.

25. Nini Andrade Design center, ook voor lekker eten! Midden in de haven van de hoofdstad zie je aan de overkant op de pier een stuk rots met daarop een gebouw. Zij is verantwoordelijk voor veel mooie ontwerpen in hotels op Madeira en internationaal word zij ook erg geprezen om haar designs.

26. Sacred Art in Funchal. Het is een museum voor gewijde kunst in Funchal op het Portugese eiland Madeira. Het is in 1955 geopend in het voormalig bisschoppelijk paleis. De collectie gaat van de 15e tot de 19e eeuw en bestaat uit schilderkunst, houtsnijwerk, kerkzilver en liturgische paramenten.

27. Museum Casa da Mudas in Calheta voor hedendaagse kunst. Ligt hier om de hoek van ons en heb je waarschijnlijk al eens gezien wanneer je over de haven liep van Calheta. Dat grote gebouw boven op de berg. Bijzondere architectuur en op een mooie dag genieten van de buitenkant. En tijdens regen van binnen. Altijd bijzondere wisselende tentoonstellingen en zeer ruim van opzet.

pexels-tima-miroshnichenko-7991579.jpg

28. Bezoek een bioscoop in het Forum Shopping center of in Madeira Shopping center. Schitterende zalen en steeds nieuwe films. Kwaliteit van de zalen, geluid en beeld is echt uitmuntend te noemen. Heel leuk om te combineren met een bezoek aan het winkelcentrum en uiteraard overdekt allemaal.

29. Madeira Indoor Climbing center bezoeken of Sports park Água de Pena bij de kartingbaan. Er zijn dus 2 klimcentra's hier te vinden. Die bij Agua de Pena is een buitenfaciliteit. Vanuit die laatste worden ook dagen georganiseerd om te klimmen op andere plekken van Madeira, onder begeleiding uiteraard.

30. Madeira Story Center met ook een leuk dakterras voor zonnige momenten. Een modern museum die op een bijzondere manier verteld over de geschiedenis van Madeira. Gebruik makend van alle zintuigen doen ze dit op een andere manier.

31. Bezoek het Electricity Museum. Een eenvoudig streekmuseum over de geschiedenis van de elektriciteit met sobere exposities en oude gereedschappen. Hier kun je zien hoe op Madeira het elektranet tot stand is gekomen met gebruik van zon, wind en diesel. Nog steeds worden alle 3 elementen gebruikt om iedereen van een stabiel netwerk te voorzien. En werken aan meer zon- en windenergie is een vast punt op de vooruitgang.

32. Vlakbij ons in Lugar da Baixo zit een Bananen Museum. Madeira heeft een lange geschiedenis op het gebied van bananenteelt, en er is veel te leren over deze plant. Deze tip komt van Erika (uit Nederland) Meijer die sinds dit jaar ook op ons eiland is komen wonen. Zij heeft heeft sinds november 2023 met haar man een eigen B&B geopend in Gaula (vlakbij het vliegveld). Te vinden op: Casa do Mundo

Als laatste willen graag toevoegen voor de stellen onder onze gasten. Met een serieus goede bluetooth speaker van Marschall kun je heerlijke muziek opzetten en lekker genieten van de fijne banken of misschien wel op de slaapkamer. Wij willen dat het goed met je gaat, en daar hebben wij ons best voor gedaan. 
Zoals je leest is er echt heel veel te doen, en zul je thuiskomen met een schat aan nieuwe ervaringen.

Belangrijk om te leren van elkaar:
Voor wie dit leest en denkt dat we nog een aantal dingen zijn vergeten te vermelden. Wij staan er voor open en zullen jouw super tip toevoegen aan dit blog. Met je naam erbij als je dat leuk vind.

Groetjes vanaf Madeira en voor wie er al is: Geniet van dit mooie eiland!

pexels-jess-loiterton-5008226.jpg

Berichten
0 berichten
Bericht toevoegen
Ik ben geen robot

meer blog berichten

02 april

Stofdeeltjes van de Sahara op Madeira:Poeira do Saara

Op Madeira worden ongeveer twee keer per jaar tijdens verschillende periodes stofdeeltjes van de Sahara aangetroffen. Net als in Nederland worden deze doorgaans pas opgemerkt wanneer het regent, wanneer je de oranje/roodachtige substantie ziet liggen op auto's en bijvoorbeeld tuinmeubelen. Hoewel we dit fenomeen op Madeira vaker zien, betekent dit niet altijd dat het stof daadwerkelijk op ons eiland belandt.

Lees meer
31 oktober

Meer dan 30 ideeën om te doen wanneer het regent op Madeira.

Natuurlijk, als jij op vakantie bent is het meestal leuker wanneer het niet regent. Maar Madeira heeft voor die spaarzame momenten eigenlijk meer in petto dan de meesten zullen denken. Ook voor ons was het best een verrassing om te zien hoeveel er eigenlijk is, wat soms voor de bezoeker niet altijd even snel te vinden is. Daarom een mooie verzameling van dingen die je kunt bezoeken of doen op een regenachtige dag tijdens je vakantie hier.

Lees meer
08 oktober

Gastblog van Mike en Janine die verbleven in augustus '23

Van onze gasten Mike en Janine een stukje ontvangen over hun vakantie op Madeira bij ons. Lees hun verhaal en bekijk ook andere blogs van gasten om lekker in de stemming te komen.

Lees meer
10 december

Netwerken in het buitenland

Wonen, werken en leven op een plek waar je eigenlijk liever wilt wonen dan dat je nu doet. Voor zij die het doen is Madeira wel een heel interessante plek. Niet echt onmogelijk, maar voor zij die de stap wagen erg aantrekkelijk. Uiteraard horen daar de nodige netwerk tactieken bij, want met elkaar leven is het mooiste wat er is.

Lees meer
11 september

Veel doen en het niet druk hebben

Leven op Madeira gaat soms super langzaam, en andere keren weer enorm snel. We hebben de laatste tijd het idee dat er niet veel gebeurde hier bij ons. Maar terugkijkend op de laatste maand is het onwijs druk geweest. Hoe kan het toch dat we dit niet zo voelen vragen we onszelf dan af. 

Lees meer
25 augustus

Madeira life style, daar kan iedereen aan wennen

Een stukje over ons wonen en leven op Madeira. Bijzondere momenten en integreren in de samenleving door middel van motorrijden en dorpsfeestjes bezoeken.

Lees meer
02 juli

Vakantieblog van Ramon en Anouk

Afgelopen juni verbleven Ramon en Anouk bij ons in een huis en stuurde ons het volgende verslag van hun vakantie bij ons op Madeira. Hopelijk vinden jullie er leuke inspiratie in!

Lees meer
19 juni

Vogels en kittens op Madeira

In mei leggen alle vogels een ei en kwamen er twee kittens bij. Dat de maand mei voor ons een drukke maand zou worden zagen we ver van tevoren aankomen, toch zijn we verbaasd hoe snel we hier weer doorheen gevlogen zijn. Er heeft zich weer vanalles afgespeeld hier in Arco da Calheta.

Lees meer
19 juni

Gastblog en review van Sanne

Sanne was onlangs bij ons op bezoek en een bekende van Anne. Ze schreef ons het onderstaande stukje nav haar leuke verblijf op Madeira bij ons thuis.

Lees meer
27 april

Koningsdag op Madeira

Na een afwezigheid van bijna 2 jaar was het weer eens de mogelijkheid om Koningsdag te vieren op Madeira. Een oudhollandse traditie die door veel Nederlanders wereldwijd graag in ere wordt gehouden. Koningsgezind of niet, dit gaat nooit stilletjes voorbij toch?

Lees meer
10 april

Sugarcane oogst op Madeira 2022

Wij wonen in Arco da Calheta en zijn omringd door bananenplantages en suikerrietvelden in deze omgeving. Deze laatste heeft een keer per jaar een mooie traditie van oogsten en verwerken van het product in Calheta, Funchal en Porto da Cruz. Daar staan de laatste 3 nog werkende fabrieken op het eiland.

Lees meer
20 maart

Gastblog van Ingrid en Martin

Wij ontvingen het onderstaande stukje via de mail van Ingrid en Martin. Zij verbleven bij ons in februari 2022 en zo heb lezen hebben ze het fijn gehad. Daar is het ons helemaal om te doen. Tegelijk ook nog even een paar tips meegestuurd voor de volgende die hier komen genieten.

Lees meer
03 maart

Porto Santo - Ilha Dourada ‘the golden island’

Porto Santo ligt midden in de Atlantische Oceaan en is 11 km lang en 6 km breed. Het eiland wordt ook wel “Ilha Dourada” (gouden eiland) genoemd om zijn 9 km lange goudkleurige strand van fijn zijdezacht zand dat wordt ondergedompeld door een turkooisblauwe oceaan.

Lees meer
17 maart

Rob en Rieke op Madeira in februari '22

Rob & Rieke verbleven bij ons onlangs en namen speciaal vanuit Nederland hun eierdopjes mee. Een leuk tafereel om te zien hoe iedereen weer z'n eigen stukje meeneemt vanuit Nederland op de vakantie. Het mooiste compliment is wel dat ze zich zo thuis voelde hier bij ons. Lees hier hun ervaring op Madeira bij ons.

Lees meer
13 februari

Nieuwe ontwikkelingen en kansen in 2022

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Uitbreiding Calheta Boutique Houses? Waar voor veel mensen januari een periode van iets meer rust is na alle hectiek van de feestdagen, was het voor ons deze maand precies het tegenovergestelde.

Lees meer
25 januari

De feestdagen en lokale tradities op Madeira

Feestdagen op Madeira eind 2021. Gelukkig geen probleem omdat alles hier gewoon open is. Geen sluitingsregels, geen gekkigheid van overheid opgelegde regeltjes. Op Madeira gaat het leven zo goed als onverminderd door sinds de uitgeroepen pandemie. Veel buiten zijn, gezond leven en ventileren is hier vrij normaal. Geeft ook minder stress kunnen we melden.

Lees meer
16 december

Een gastblog van Jeannette en Wick

Enige tijd geleden verbleven Jeannette en Wick bij ons. Een leuk stel wat ook nu alweer geboekt heeft voor het voorjaar straks bij ons. We kijken er nu al naar uit :) Levensgenieters die het spel snappen en daar worden wij super blij van.

Lees meer
17 november

Linda en Stefan vakantieblog Madeira

Linda en Stefan kennen wij al van Tessel waar we woonden altijd. En nu waren ze bij ons op bezoek om hun vakantie te vieren hier op Madeira. Gezellig, leuk en ontspannen om hun hier te gast gehad te hebben. Lees hun blog en bekijk de foto's hieronder. Over wandelen, lokale drankjes, dolfijnen spotten en de mooiste dorpjes bezoeken op ons mooie eiland.

Lees meer
15 maart

Motorrijden op Madeira: genieten van schitterende kronkelwegen en adembenemende uitzichten over de Atlantische Oceaan

Ontdek het plezier van motorrijden op Madeira met zijn prachtige kronkelwegen door de bergen en bossen, en continue uitzicht op de mooie dalen en de Atlantische Oceaan. Stop bij een van de vele uitkijkpunten en geniet telkens opnieuw van dit unieke eiland.

Lees meer
08 oktober

Een gastblog van Ron en Louise

Louise & Ron waren hier met hun vrienden op bezoek bij ons onlangs. Hoe mooi is het als je dit soort tripjes kunt delen met je vrienden. Een voorbeeld om te volgen vinden wij. Ze stuurden ons het onderstaande stukje over het verblijf op Madeira in Calheta Boutique Houses.

Lees meer
07 oktober

Nieuwe manieren om Madeira te ontdekken

Op Madeira is altijd wel wat te doen wanneer je even zonder inspiratie zit. Er zijn veel verschillende bedrijven die van alles organiseren voor de bezoekers van het eiland, maar ook de eigen bevolking weet de weg goed te vinden naar deze bedrijven.  Zo vonden wij onlangs een organisatie die tochten maakt in de bergen waar je normaal zonder speciale uitrusting niet kunt komen. De spelonken van het ruige terrein in het midden van Madeira kun je hier samen met hun verkennen. 

Lees meer
06 oktober

Mirjam en Henk gastblog

Mirjam & Henk stuurde ons hun ervaring na de vakantie op Madeira. Wat een liefde van dit leuke stel mogen ontvangen. Zelfs de katten Mini en Cooper hebben het er nog over (als ze konden praten). Lees het stukje hieronder en stel gerust je vragen eronder.

Lees meer
26 september

Hans en Clasien gastblog september 2021

Hans en Clasien verbleven bij ons in september en stuurde ons de volgende ervaring op van hun verblijf. Ook voor ons weer erg fijn om te zien dat er vooral leuke gasten bij ons verblijven. Een opvallend detail vinden wij zelf. Lees hieronder hun blog met enkele foto's van hun vakantie op Madeira.

Lees meer
26 juli

Gastblog van Ron en Gerda

Op 22 juni 2021 was het dan zover, onze reis naar Madeira. Lange tijd onzeker of het wel kon, maar uiteindelijk stond het licht op groen en zijn we vertrokken. Bij aankomst werden we opgehaald door vrienden die daar al voor de 2de keer waren.

Lees meer
12 juli

Gastblog van Sylvia & Roland - deel 2

Omdat we vorig jaar nog lang niet alles gezien en beleefd hebben op Madeira en zo ontzettend hadden genoten bij Calheta Boutique Houses, hadden we dit jaar 14 dagen geboekt in het ook al zo smaakvol ingerichte huisje Preto.  Het was een soort van thuiskomen toen we landen op het eiland.

Lees meer
14 juni

Klaar voor de zomer 2021

Wakker worden met het geluid van de tsjilpende vogeltjes en het kraaien van de haan in de buurt is echt een van onze favoriete ochtendrituelen. Nu de temperaturen weer stijgen is het heerlijk om vroeg op te staan en met je eerste kopje koffie buiten te luisteren naar de ontwakende vallei. De zoete geur van onze bloeiende jasmijn zorgt ervoor dat het zomergevoel compleet is.

Lees meer
10 mei

Nieuwe plannen, nog completer aanbod

Stilzitten. Daar zijn we allebei niet zo goed in. Na een flinke verbouwing hier in 2019 op ons terrein en het opstarten van onze Calheta Boutique Houses zijn we inmiddels weer met een leuk nieuw project gestart. Voor onszelf, maar ook voor onze toekomstige gasten. We gaan namelijk de garage aanpakken, iets wat al veel langer in ons hoofd zat, maar nog nooit echt concrete plannen voor gemaakt. 

Lees meer
08 april

Digital Nomads op Madeira

Zo’n 6 maanden nadat we ons project hier op Madeira in 2019 hadden afgerond, kwam plotseling alles weer tot stilstand. We konden amper wennen aan het feit dat we weer gasten konden ontvangen. Op 14 maart 2020 zwaaiden we toen nog niet wetende onze laatste gasten uit, het vliegveld ging zo goed als op slot en hier op Madeira gingen we een redelijk strenge lockdown in.

Lees meer
11 maart

Madeira: het Tessel van Portugal

Het zal waarschijnlijk vooral aan de sfeer liggen waarom de eilanden vaak zo in trek zijn bij mensen van het vaste land. De natuur, vaak rustiger en de mystiek van de reis er naar toe. Madeira is erg in trek bij de Portugezen die op het vaste land wonen. 

Lees meer
03 februari

Dierenliefde op Madeira

Drie jaar geleden kwamen Anne en ik naar Madeira om ons hier te vestigen. Inmiddels is het leeuwendeel van ons project klaar. Met nog wat kleine leuke dingen op stapel wilden we gaan voor de volgende stap. Een nieuw huisdier leek ons echt iets heel leuks om weer erbij te hebben.

Lees meer
31 december

Laatste dag van 2020

Het is 06.30 uur in de ochtend op 31 december 2020. De wekker gaat en we veren op uit bed allebei. Het is de laatste dag van dit jaar die begonnen is. 

Lees meer
15 december

Dagelijkse dingen op Madeira

Op Madeira zijn we inmiddels wel gewend om veel dingen tegelijkertijd te doen. Zo hebben we dagen dat we enkele delen van het tuinwerk aanpakken, totdat het te warm wordt of we geen zin meer hebben. De rest van de dag wordt dan opgevuld met binnen in huis werken of gewoon lekker op pad met de cabrio en dan zien we wel hoe de dag verloopt.

Lees meer
26 november

Sinterklaas ook op Madeira?

Voor velen is het een warme herinnering aan leuke tijden rond deze speciale dag. Een mystieke sfeer waarin spanning en gezellige avonden hand in hand gingen. We hebben het over de dagen rond 5 december waarin Sinterklaas en zijn zwarte pieten het dagelijkse leven beheersden.

Lees meer
05 november

Gastblog van Anja en Ramon

Anja & Ramon gingen eerder al jaren naar Noord Portugal bij Nederlanders op vakantie. Quinta dos Moinhos was dat. Dit jaar eens even wat anders. Lees hier de reiservaring van Anja en Ramon die bij ons op Madeira te gast waren.

Lees meer
03 november

Braai op Madeira

Het leuke van de rust is wel dat het nu de perfect tijd is om de braai vaardigheden beter onder de knie te krijgen. Bij de bouw van ons huis hier op Madeira hebben we een Zuid-Afrikaanse braai laten inbouwen onder de veranda. Een keus die vooral was gevallen op de uiterlijke kenmerken de braai. Nu blijkt het los van een mooi uiterlijk ook een speciale manier van koken te bieden. Daarom noemen ze het ook geen barbecue, maar een braai. 

Lees meer
20 oktober

Gastblog van Carmen en Wiebe

Toen wij thuiskwamen van ons boodschappenritje waren Carmen & Wiebe al ingecheckt in hun huis bij ons. Gelijk al een spontane vriendelijke ontmoeting met elkaar. Later deze week werden wij door hun en de andere huisjes nog uitgenodigd om poncha's (meerdere) te gaan drinken bij Bar Avelino. Lees hier hun Madeira ervaring.

Lees meer
29 september

Gastblog van Lise en Remco

Lise & Remco waren al heel lang van plan om te komen naar ons. En dan eindelijk was het zover na alle COVID-19 rompslomp die ontstond. Bijzonder om te vermelden dat Remco hier op Madeira zijn liefde Lise ten huwelijk heeft gevraagd bij zonsopkomst op de laatste dag van hun verblijf hier. Lees hier hun verhaal van het bezoek aan ons.

Lees meer
11 oktober

Gastblog van Sylvia & Roland - deel 1

Sylvia en Roland waren bij ons op bezoek. Ook hun waren voor de eerste keer naar Madeira afgereisd. Ze delen hieronder hun verhaal over de 10 dagen die ze op Madeira waren bij ons. Het was gezellig en wij mochten hun volgend jaar alweer in de agenda noteren. Ze zijn geoefende wandelaars, dus het was leuk om een lekkere lange wandeling met ze te maken bij Fanal.

Lees meer
09 oktober

Gastblog Ewa & Sjoerd

Ewa & Sjoerd waren onlangs bij ons op vakantie samen. Voor de eerste keer samen naar Madeira. Leuk om hun te leren kennen in een relaxte setting. Samen met hun een levadawandeling gemaakt (nova-moinho boven Ponta do Sol) en daarna natuurlijk op het einde een poncha bij het barretje waar je eindigt. We hebben een heerlijke dag met ze gehad, hieronder volgt het stukje wat zij ons opstuurden.

Lees meer
01 oktober

Bananeneiland

Wie nog niet op Madeira is geweest kent vooral de benaming ‘Madeira bloemeneiland’, maar minder voor de hand liggend is de naam ‘bananeneiland’. En dat terwijl de jaarlijkse export op ruim 600.000 kg ligt naar het vaste land.

Lees meer
05 september

Klimaat op Madeira

Met warme zomers en milde winters tref je op Madeira een prettig klimaat. Het is qua temperatuur dan ook het gehele jaar een prettige vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 24 graden. De temperaturen van de oceaan hier hebben dezelfde waardes en daarom ook ideaal om watersport hier te bedrijven of gewoon lekker in de zee te dobberen.

Lees meer
06 augustus

Beachlife, Madeira style

De laatste weken zie je de ‘stranden’ van Madeira weer vollopen. Stranden schrijven we tussen haakjes, want hoewel er hier een aantal zandstranden te vinden zijn, is de rest gewoon liggen op de keien. Wanneer wij al strompelend over de keien een plekje zoeken, weten de locals om je heen direct dat je een toerist bent.

Lees meer
03 juli

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak. “Positief vooruitkijken heeft ons in ieder geval enorm geholpen de laatste maanden, we weten zeker dat we over een maand weer een leuke update kunnen geven”.

Lees meer
11 juni

Juni 2020 Madeira

Op het moment van schrijven zijn we net in Juni beland, Juni! Het is ongelooflijk hoe snel de afgelopen maanden voorbij zijn gevlogen. Aan de ene kant is dit wel prettig, zoveel spannende dingen zijn er niet gebeurd. We kijken uit naar de periode die zal aanbreken wanneer het toerisme weer op gang kan komen hier op Madeira. Aan de andere kant is het opvallend hoe snel we ons hebben aangepast aan een veel langzamer tempo, veel tijd thuis door te brengen en nieuwe hobby’s werden opgepakt.

Lees meer
15 mei

Boodschappen of terrasje pakken?

Een maandelijks blog bijhouden in een periode waarin de impulsen van buitenaf weg zijn gevallen lijkt in eerste instantie niet mee te vallen. Immers maken we nu buiten onze poort niet echt veel bijzonders mee om over te schrijven. Mits je een wekelijks ritje naar de lokale supermarkt wel mag tellen. Laten we de details daarover maar niet te veel aan bod komen. Of toch wel? 

Lees meer
06 mei

Recept: Poncha da Madeira

Op Madeira zul je zien dat er ontzettend veel barretjes langs de weg zijn die Poncha maken. Vaak wordt dit buiten al aangeduid middels een bord met daarop een afbeelding van het traditionele glas en een caralhinho ( hierover later meer uitleg) erbij. 

Lees meer
20 april

Gastblog Elsbeth en Gerrit: Vanaf Urk naar Madeira

"Alweer 8 weken geleden toen we in het vliegtuig vertrokken naar... Madeira! Wat hebben wij genoten!" Dit is het gastblog van Elsbeth en Gerrit die onlangs bij ons te gast waren.

Lees meer
19 maart

En toen was daar ineens... het Corona-virus

Inmiddels kun je er bijna niet meer omheen wat er op dit moment allemaal gaande is wereldwijd. Ook wij volgen het nieuws bijna van minuut tot minuut, wat gaat de overheid hier beslissen, wat gaan de vliegmaatschappijen doen, wanneer komen onze volgende gasten aan?

Lees meer
08 februari

Levada's op Madeira ontdekken

Wie onze vorige blog gelezen heeft weet dat een van onze ‘goede voornemens’ was om dit jaar weer actiever te zijn en voornamelijk weer meer te wandelen hier op Madeira. Wie nog niet zo bekend is met Madeira weet misschien niet dat het hier een paradijs is voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Lees meer
09 januari

Ons eerste blog van 2020 met de kleine en grote dingen die op de rol staan voor dit jaar.

Ten eerste willen wij iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar wensen! Wij hebben ontzettend veel zin in 2020, een jaar waarin voor ons veel mooie dingen op de planning staan. Iedere dag zijn we ons bewust van de stap die wij hebben gezet om vaker op Madeira te zijn, we voelen ons hier zo ontzettend gelukkig. Hopelijk later misschien zelfs wel permanent. Maar zo ver is het nog lang niet.

Lees meer
20 januari

It’s the most wonderful time of the year - 5 redenen waarom je in December naar Madeira wil!

Madeira is onlangs alweer voor de vijfde keer verkozen tot ‘Best Island Destination Of The World’, iets waar we met z’n allen trots op mogen zijn. Jaarrond kun je hier genieten van de mooie en vaak ruwe natuur, het zachte klimaat en lekker eten en drinken, Madeira heeft voor ieder wat wils! Zo ook in December, mocht je nog een leuke bestemming zoeken voor bijvoorbeeld de kerstvakantie.

Lees meer
11 november

Gastblog van Ellis & Jeroen (7-11 november)

Lieve Dave en Anne, Na onze gezamenlijke herinneringen, veelal op Texel, werd ons steeds duidelijker dat jullie toekomst (deels) niet meer op Texel zou liggen, al kwam het voor ons toch eerder dan verwacht.

Lees meer
17 november

Gastenblog Ineke & Erik van 7-14 november 2019

Vanaf de eerste blog volgen we Anne en Dave in hun plannen op Madeira. Wat hebben ze er fantastische Boutique Houses van gemaakt! Je voelt de liefde en de passie waarmee de houses ontworpen en ingericht zijn. Overal is aan gedacht, alles in huis voor een heerlijk ontspannen weekje weg met z'n tweetjes.

Lees meer
11 november

Nazomer op Madeira

Het heeft niets te maken met minder weer hier in iedere geval. Gister nog met vrienden en gasten heerlijk buiten BBQ gehad zonder een zuchtje wind met zicht op de ondergaande zon vanaf de veranda. Lees hier ons nieuwste stukje vanaf Madeira.

Lees meer
09 november

Blog from Valentino en Romina (Zwitserland)

The nature-orientated island of Madeira offers a lot – and so does the Calheta Boutique Houses where we spent a wonderful week in October/ November 2019.

Lees meer
13 oktober

Gastenblog Heleen en Ron de Kluyver

Wij (Anne & Dave) willen graag de website aanvullen met steeds weer andere verhalen van gasten die bij ons verbleven. Hun ervaringen bij Calheta Boutique Houses, maar vooral eigenlijk ook hun ervaringen op Madeira. Leuk voor ons, maar ook voor de gasten die er al waren of in de toekomst willen komen.

Lees meer
03 september

Boodschappen doen op Madeira

Een ding wat zeker wel anders gaat dan ‘thuis’ in Nederland is het boodschappen doen hier op Madeira. In Nederland zijn we gewend dat je bedenkt wat je wilt kopen voor de gerechten van die week of avond. Je gaat naar de super of de speciaalzaak en werk je het lijstje af, klinkt simpel toch?

Lees meer
12 september

Het leven na de verbouwing op Madeira

Op 20 augustus was het dan eindelijk zover, de website was na maanden van vormgeven en finetunen gereed om online te zetten (onderaan de link). Hier keken we al zolang naar uit en dan opeens is het zover, we waren live!

Lees meer
08 augustus

De laatste loodjes van onze verbouwing en kijken naar de toekomst

Op 11 januari 2018 kwamen wij samen naar Madeira om ons nieuwe leven te beginnen. Een nieuwe uitdaging, een ander werktempo, mooier weer en vooral ook meer tijd voor elkaar.

Lees meer
11 juli

Arco da Calheta: Ambacht

Vanaf de eerste keer dat wij in Portugal en op Madeira kwamen waren we beide al verliefd op het staaltje Portugees straatwerk genaamd Calçada Portuguesa.

Lees meer
13 juni

Arco da Calheta: Eilandmentaliteit

Sinds we op Madeira wonen is een aantal dingen voor ons wezenlijk veranderd ten opzichte van ons leven op Texel. Er zijn grote dingen die echt het verschil maken zoals het klimaat bijvoorbeeld.

Lees meer
09 mei

Arco da Calheta: Octopus

​​​​​​​Na bijna 15 maanden op Madeira te wonen zijn wij 2 weken geleden ingetrokken in ons eigen nieuw verbouwde huis. Een beloning voor de lange en intensieve tijd van 6 maanden verbouwen, terwijl wij zelf midden in de ‘bouwput’ woonden.

Lees meer
11 april

Arco da Calheta: Eilandgevoel

Zes maanden in de puin en stof… Regelmatig scrollen we even door ons (mega) digitale archief van verbouwingsfoto’s. Je ziet vooral veel puin voorbij komen, steeds weer zitten we verbaasd naar de ‘before-foto’s’ te kijken.

Lees meer
14 maart

Arco da Calheta: Time flies

Zes dagen in de week zijn ‘onze’ werklui hard bezig om alles hier gereed te maken. Onze week is hierdoor altijd goed ingevuld, iedere ochtend vanaf 8.00 staan we klaar voor alle vragen en proberen we zoveel mogelijk te regelen.

Lees meer
14 februari

Arco da Calheta: De verhuizing

Ongeveer een jaar geleden zijn wij samen in het vliegtuig gestapt om ons nieuwe leven te beginnen in Arco da Calheta op Madeira. Na bijna 16 jaar een horecabedrijf te hebben gerund op Texel waren wij er klaar voor om de switch te maken.

Lees meer
07 september

Leef je mooiste leven

Hotel-restaurant De Smulpot in Den Burg komt na bijna vijfenzestig jaar in andere handen. Eigenaar Dave Huizinga verhuist begin volgend jaar met partner Anne Rienstra naar Madeira, waar ze een landgoed hebben gekocht.

Lees meer